Darbukaórák

Ha megtetszett ez a hangszer (esetleg részt vettél már workshopokon), és úgy gondolod, továbbfejlesztenéd tudásod, rendszeres vagy alkalmi magánórák keretében is tanulhatsz darbukázni. Az egyéni igényeidet és előképzettségedet figyelembe véve foglalkozunk a darbukajáték technikájával (hangszínek, ütésfajták stb.), arab, balkáni és más (modern) ritmusokkal, improvizációval, kottaolvasással. Személyre szabott tananyag alapján haladunk. Rendszeres tanulás esetén heti egy óra ajánlott a folyamatos fejlődés érdekében. Az órabesztás előzetes megbeszélés alapján alakul ki.

Jelentkezés: info@darbuka.hu

Megjelent a DARBUKA I. – Oktatóanyag a darbukajáték elsajátításához 

A alábbi két linken megvásárolható a több kötetesre tervezett oktatóanyag első darabja,  illetve elérhető a kottanyaghoz tartozó videó sorozat (Youtube)

VásárlásVideók

Darbuka workshopok

Nálunk is egyre népszerűbb a közel-keleti zenei kultúra legismertebb kézi ütőhangszere, a darbuka (darbouka, derbuka, arab tabla). Ezek a workshopok alkalmat teremtenek ahhoz, hogy akinek megtetszett ez a hangszer (esetleg egy keleti utazás során, vagy a hastánc kapcsán), közelebbről is megismerkedhessen vele. Később, ha sikerült érdeklődését felkelteni a hangszer iránt, egyéni órák keretében vagy más módon továbbfejlesztheti tudását. Egy-egy (általában három órás) kezdő szintű workshopon a résztvevők megtanulhatják az alapvető játéktechnikákat és megismerkedhetnek a leggyakoribb arab ritmusokkal. A haladók számára is vannak workshopok. Ezek témái váltózók (improvizáció; arab dobszóló; balkáni ritmusok stb.). A ritmikai és elméleti anyagot kottai formában is kézhez kapják a foglalkozás résztvevői. Ezek a workshopok – a közös zenélés öröméből adódóan – mindig vidám hangulatban telnek.

Aktuális workshopok

HASTÁNCOSOK, HASTÁNCISKOLÁK SZÁMÁRA AJÁNLJUK!

Dobszóló workshop

A hastánc (raqs sharqi, a kelet tánca) egyik leglátványosabb és legnehezebb eleme a dobszóló. A színpadon a táncmozdulatok és ritmusok tökéletes egységet alkotnak, miközben mind a táncos, mind a darbukajátékos részéről virtuóz technikai megoldásokat láthatunk. Az előadás lehet improvizált, vagy követhet előre felépített koreográfiát is. Mindkét esetben a táncmozdulatok és ritmusok végtelenül gazdag kelléktárából kell válogatnia az előadóknak. Ehhez nyújthat segítséget egy-egy „dobszólós” workshop, ami különböző tematikájú lehet: konkrét dobszóló megtanulása fix koreográfiával; improvizációs gyakorlatok egy meglévő dobszóló elemeire; szabad improvizáció stb. Minden esetben élőzenére (darbuka) történik az oktatás, profi tánctanár közreműködésével.

Ajánló: Drum&Dream –  Ranee és Keönch László Farkas

Ritmusismeret (egyéni vagy csoportos órák)

Beledi, saidi, chiftetelli…ugye ismerősen csengenek ezek a nevek? Ha igen, ismerd meg őket még jobban, tanuld meg játszani őket dobon (darbukán), csörgődobon (riq), ujjcintányéron (zill), hogy ezáltal táncod még biztosabb és pontosabb lehessen! Ha kevésbé ismerősek ezek az arab ritmusok, itt az alkalom, hogy megtanuld őket. A ritmusjátékok mellett megtanuljuk azt is, hogy „milyen füllel” hallgassuk a dobszólós felvételeket, illetve milyen módszerekkel lehet megfejteni egy-egy nehezebb ritmuskombinációt. Segítséget kapsz ahhoz is, hogyan állítsd össze koreográfiádat a kiválasztott szólóra. Szóló táncosok, tánccsoportok, illetve tánciskolák jelentkezését egyaránt várjuk!

Ujjcintányéroktatás (egyéni vagy csoportos)

 „Kellék vagy hangszer?” – hangzik el gyakran a kérdés. Bár egyszerű, kis hangszerről van szó, rengeteg lehetőség rejlik benne. Táncodat ékszerként díszítheti az egyidejűleg alkalmazott, pontos ujjcinjáték. Nem csupán érdekesebb, színesebb, de magabiztosabb is lesz a hastáncos mozgása, ha a ritmusokra saját maga is játszik hangszeren. Ez bizony nehéz, de a kitartó tanulás meghozza gyümölcsét és a siker garantált! Próbáld ki Te is! Az első lépés a ritmusok pontos játéka. Ezután lehet ujjcintányérritmusainkat táncmozdulatainkkal összekapcsolni. Ezért az órákon először (1-2 alkalom) kizárólag a hangszerrel foglalkozunk, majd a továbbiakban egy tánctanár segít abban, hogy a mozdulatok és ritmusok egy egésszé álljanak össze. Egyéni és csoportos órákra egyaránt van lehetőség.

Jelentkezés: info@darbuka.hu

EGYÉB TEMATIKUS WORKSHOPOK

Tánccsoportok, zenekarok, valamint egyéb közösségek számára lehetőség van különböző tematikájú (arab ritmusokkkal, hangszerekkel kapcsolatos) workshopok meghívására, megrendelésére. A pontos részletekkel kapcsolatban előzetes egyeztetés szükséges.

Jelentkezés: info@darbuka.hu

Az egyéni és csoportos hangszeres órákat Keönch László Farkas vezeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük